Ангел Бонов – Митове и легенди за съзвездията

Не! Това не е най-новият, най-актуалният или най-блестящият труд на езотеричната мисъл, който съм срещала наскоро. Това дори не е книгата, чиито последни страници с интерес съм погълнала преди малко. Това е … научнопопулярна книга. Бих я нарекла дори нещо като ръководство. Тя стои наредена покрай другите ми любими заглавия, все така незабравима, защото наистина има нещо неповторимо, което я прави специална за мен.

Не съм чела много книги, посветени на физика и астрономия по простата причина, че физиката никога не ми е била силна страна. Към астрономията имам известен интерес и то, може би, именно благодарение на тази книга – но знаете ли, в астрономията без математически ум, без да сте се калили във задачи по физика, малко трудно се получава. Тази книга описва по лесен и увлекателен начин и  събужда у човек неговият откривателски дух и го кара да излезе навън, дори и в -20 градусовите зимни нощи, за да погледа небето, защото онова, благодарение на нея, той е научил, че това което се вижда през зимата, няма да се види през лятото и онези „ясни и безлунни нощи“ на зимата се превръщат в неповторими моменти за всеки един, който е останал грабнат от звездната наука.

Книгата представлява кратко описание на небесните съзвездия – да, всички 88 от тях като акцентът попада върху това какво би могло да види с невъоражено око или малка астрономическа тръба – т.е това е книга за любители, даже нещо по-малко от любители, защото и любителите понякога имат телескопи – това си е направо книга за лаици. Това, което никога не съм срещала, и вяроятно няма да срещна в друга  книга е как след краткото чисто астрономическо описание на съзвездието, следват изображенията, които му кореспондират в античните карти и най-известните митове, които се свързват с даденото съзвездие. Така астрономията и класическите хуманитарни науки сякаш си продават хармонично ръка в този труд.

По отношение на митологическата част, която ми е по-силна, отколкото астрономическата, мога да кажа, че информацията, събрана в тази книга е задоволително изчерпателна предвид обема й.
Книгата лесно може да се използва като основополагащ труд за вашите следващи изследвания, независимо дали са свързани с астрономията или митологията. Тя представлява една база, въвежда в достатъчно понятия, за които вече може да потърсите повече информация сами.
Мисля, че това е книга, която всеки човек, който се интересува от астрология, трябва да прочете. Първо, защото всеки астролог трябва да е поне малко астрономически грамотен и второ –  не е усетил магията на тази наука, ако не е чакал по цяла година издигането на определени съзвездия на достатъчно видимо място на небето, за да ги види.  Какви характеристики дава Лъв, или Дева, тази или онази звезда – все интересни теми – но си е друго да ги видим с  очите си, дори и ако означава, че ни вземат съня – а междудругото, наистина доста безсънни нощи съм прекарала в ранните си тийн години, „по вина“ на тази книга. 
 Изданието е старо, но определено ако я видите да се продава в някой антиквариат или я мернете следващия път като отивате в библиотеката, си струва да й обърнете внимание. А ако не, Моята Библиотека ви я предлага в дигитален формат.
Advertisements

Публикувано от

Iuno

utque erat et tellus illic et pontus et aer, sic erat instabilis tellus, innabilis unda, lucis egens aer; nulli sua forma manebat, obstabatque aliis aliud, quia corpore in uno frigida pugnabant calidis, umentia siccis, mollia cum duris, sine pondere, habentia pondus.

2 коментара към “Ангел Бонов – Митове и легенди за съзвездията”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s