Как да се свържа с нова колода (Таро/Оракул)?

01.JPG

Купихте си нова колода. Чудесно, и аз си купих! (Не е тази от илюстрациите). Харесали сте изображенията и символизма зад тях, системата ви е допаднала и сега е време да се свържете трайно с енергетиката на дадената колода. Това понякога е по-трудно, отколкото е изглеждало в началото, а да не говорим, че има изолирани случаи, в които макар колодата да ви е харесвала на пръв поглед, в последствие се оказва, че може само да й се наслаждавате като произведение на изкуството, но не и да разчитате посланията й безпроблемно. Това са моите съвети, някои, до които съм достигнала аз, други, които съм видяла в Интернет и трети в книгите, които считам, че наистина помагат за по-бързо свързване с определена колода:

1. Преди нетърпеливо да разгръщате изображение след изображение, когато за първи път я разглеждате, опитайте се съзнателно да си дадете по няколко секунди, за да запомните първоначалната си реакция/впечатление. Не е нужно да запомните реакциите и впечатленията си за всяко изображение, но ще се убедите, че някои ще се запечатат още в този първи момент в съзнанието ви. Може и да записвате впечатленията си с няколко думи … ако имате това слонско търпение, предполагам е полезно, не знам, защото аз всъщност го нямам. 🙂

2. Не си и помисляйте да погледнете книгата към колодата към този момент! Голяма, малка, няма значение, първоначално са важни ВАШИТЕ впечатления, които ще обогатите впоследтвие с вижданията на автора.

3. Погледнете „Цялостната картина“ – За тази цел ще ви трябва по-голямо пространство, в което свободно може да наредите всички изображения едно до друго. Не е нужно да се вглеждате подробно във всяко едно към момента. Целта на това упражнение е да придобиете цялостно усещане за енергията на колодата, което е свързано с цветовете, които най-често са използвани, стилът на изображенията и други такива фактори, които ще забележите само от „птичи“ поглед. В случаите с Таро е добре в последствие да изолирате съответно жезлите, чашите, мечовете, пентаклите и да направите същото с тях.

33.JPG

4. Останете насаме за час и половина-два на усамотено място с нея. – Реазгледайте всяко изображение и гласно изразете какво виждате и какви са интуитивните ви нагласи по отношение на това, което виждате, вече подробно, а не кратко като при първоначалния поглед. Ако усещате нуждата и имате този навик, запишете тези впечатления. Ще забележите, че има някои изображения, които усещате, че са ви доста ясни като значения (особено ако това не ви е първата колода), но има и други, чиито символи не разбирате какво правят на тази карта. Когато попаднете в такъв интуитивен ступор, погледнете в книгата към колодата, но само за тази карта или този символ. В случай, че колодата е Таро, това е моментът, в който е добре да наредите големте аркани по общоприетите двойки (съответният голям аркан до 9 и след това този, който се редуцира на съответната стойност – Например Императрица (3) с Обесен (1+2)) и да видите повтарящи се символи, цветове или нещо друго, което прави впечатление.

5. Непосредствено след като свършите горното, е време за няколко бързи гледания – В тези гледания вадите по три карти от колодата и интерпретирате без никакъв въпрос. Целта е просто да вербализирате какво виждате, първото, което ви идва наум, след което до 1-2 минути минавате на следващата тройка карти и така докато преминете през цялата колода. Вече ще имате доста добро впечатление какво представлява тя, как се изразява и за какви въпроси е подходяща, защото асоцииациите ви ще бъдат в сферата на нейна „специализация“.

6. За да затвърдите вече придобитите познания и да се консолидират по-добре, нека първата ви подредба със специфичен въпрос да е „интервюто с колодата“. В Интернет има много такива подредби, аз лично направих комбинация от няколко и към момента използвам тази:

%d0%bf%d0%be%d0%b4%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b1%d0%b0-%d0%b8%d0%bd%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b2%d1%8e

1. Коя карта от колодата те описва най-добре?

2. Какъв е езикът, на който говориш?

3. За какви въпроси си подходящо?

4. За какви въпроси не си подходящо?

5. Как ще ми помогне работата с теб?

6. Как да поддържам в добро състояние връзката си с теб?

66.JPG

7. Прочетете си книгата към колодата, особено ако в нея не са описани стандартните значения, а има нещо по-различно и интересно. Понякога в такива книги са описани различни похвати от тези, които познавате за интерпретация на картите. Изпробвайте ги. Ако има подредби, специално напавени за колодата ви в книгата от автора, също изпробвайте ги. Определено не е нужно вечно да ги използвате, но понякога те пасват много добре САМО за тази колода, но за сметка на това работят безупречно.

Всичко това до т. 6 може да се свърши в рамките на половината ви почивен ден. Естествено, т. 7 би отнела малко повече време. При всичко положения, ако това не ви е първата колода и сте минали всички точки до т. 6, вече може спокойно да използвате колодата си и да интерпретирате картите за себе си, за близки и приятели, стига да искате.

В статията съм използвала изображения от  The Crystal Tarots, Lo Scarabeo.

Advertisements

Публикувано от

Iuno

utque erat et tellus illic et pontus et aer, sic erat instabilis tellus, innabilis unda, lucis egens aer; nulli sua forma manebat, obstabatque aliis aliud, quia corpore in uno frigida pugnabant calidis, umentia siccis, mollia cum duris, sine pondere, habentia pondus.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s