Celestial Tarot – Архетипът на колективното несъзнавано, отразен в звездите

  1. Представяне:

02.JPG

Celestial Tarot е колода, чиито изображения съм виждала някоколко пъти в Интернет и винаги са ме впечатлявали с красотата и изразността си. Въпреки всичко, никога не съм мислила, че ще я закупя, тъй като на пазара има множество красиви колоди и с времето ме научи да се вглеждам внимателно в изображенията и да видя дали резонирам с архетипите преди да закупя нещо, а тази колода ми се струваше като „тъмна Индия“. Затова попадаше в класацията ми някъде там, където „бих се радвала да я изпробвам, но не бих дала парите си да рискувам“.

Но рискувах. И всичко сякаш беше случайност на съдбата. Само няколко дни преди това бях съставила нещо като „Списък с желани колоди“ – преосмислих отношението си към тях и макар да съм наясно, че може да доведат до повече неразумни покупки, си казах „защо не“. Тази колода проправи мястото си в този списък на в топ 10 на Таро колодите, с които бих искала да се сдобия. И въпреки всичко, усилено преследвах по-скоро други заглавия. Достигането до нейния ред би отнело доста време, но докато бях в София, посетихме една езотерична книжарница и докато я държах в ръцете си да я разгледам, дори не усетих кога казах „купувам я“ на продавачката. Беше съсвсем спонтанно – доста нетипично отношение за мен при закупуване на подобни предмети, чиято стойност изобщо не е ниска.

Разглеждайки изображенията, вече на живо, а не като сканирани копия в Интернет, бях още по-очарована, защото тя ме пренесе в годините, в които за първи път осезаемо се докоснах до архетипния свят и колективното несъзнавано на поколенията преди нас – онова време, в което четях за пореден път книгата на Ангел Бонов „Митове и легенди за съзвездията“ и всички тези предания ми се струваха много истински и „на една ръка разстояние“ – достатъчно беше да изляза вечер на балкона и да гледам звездите, за да се убедя че НАИСТИНА Боговете са поставили тези изстрадали герои и страшни създания на небето.

58.JPG

  Макар и с примамливи изображения, които може да изглеждат лесни за интерпретация, това НЕ Е колода за начинаещи. Тя би създала сериозни проблеми дори и за хора с опит в гледането на карти, които не са запознати достатъчно добре с астрологията. И наистина – имам предвид астрологията, а не астрологическите съответствия в Таро. Дори и да имате познания за съзвездията, разположени по еклиптиката, това няма да е достатъчно, тъй като в тази колода се инкорпорират повечето други съзвездия на небесната сфера и за пълна интерпретация, ще е нужно да познавате добре митологичните предания и за тях.

            Не се отчайвайте и  не се обезкуражавайте, ако усещате, че това е колодата за вас, а сега ви казвам, че ще е трудно да се сработите с нея. Не се отчайвайте и като ви кажа, че макар да има книга към колодата, изданието в което книга + колода вървят заедно, е изчерпано. Има светлина в тунела! Малката бяла книжка към картите, съчетана с „Митове и легенди за съзвездията“ на Ангел Бонов (която може да си намерите като свободна книга дори в Читанка) са достатъчни, за да разберете по-голямата част от символизма, който стои зад картите. За да вникнете наистина, ще са ви нужни кумулативно и двата елемента. Книгата на Бонов е с достатъчно просторно разгледани митове като за начало, а и астрономическата част няма да е ненужна, но колкото повече работя с тази колода, толкова повече си давам сметка, че изборът на съзвездия, които да кореспондират с карти от малките аркани често е доста необичаен и малкият параграф, посветен на картата в Бялата книжка, ще ви даде поне някаква насока какво всъщност е имал предвид авторът. Значенията в поне 60-70% от картите са различни от традиционните или макар запазили ги, предлагат да те да се разгледат в много по-различна гледна точка.

Давам пример с интерпретацията на 10 меча, в която до известна степен традиционното значение за окончателен, но драматичен край е запазено, но е описано от  перспективата на автора:

59.JPG

Непредсказуеми, често предвестници на промяната, Четирите вятъра определят значението на тази карта. Духайки на различни посоки, всеки един от тях предлага различна перспектива за централния обект, което предполага, че е важно да се погледне настоящата ситуация от всички страни. Без въздух не може да дишаме, ще се задушим, ето защо е време да поемем нова глътка въздух по отношение на социалния ни кръг и да се отделим от онези, които вече не ни позволяват да бъдем себе си. Ветровете на промяната изчистват хоризонта и посоката, в която ще поемем в бъдеще може да бъде видяна по-ясно.

Най-сериозният проблем, с който би могъл да се сблъска начинаещият, ако реши да пробва да работи с тази колода е, че тя привидно спазва структурата, характерна за Таро, но при подробен поглед се оказва, че това не е съвсем така:

  • Макар да са запазени традиционните съответствия на цветовете в Таро с елементите в астрологията, Асата тук не са „проявление на чистият елемент“, както в повечето традиционни колоди. Изображенията предполагат, а и описанията в книжката, да ги интерпретираме така, както бихме интерпретирали двойките, тройките, четворките и т.н. Това, което се доближава до значението на Асо тук са по-скоро Десятките. Приемам тази гледна точка като валидна и не мисля, че по някакъв начин пречи на колодата, защото ние непрестанно се намираме в някакъв кръговрат, където черпим енергия от този абстрактен Източник, след което постигаме конкретни цели в реалността (което традиционно в картите се описва с нумеричните стойности от 2 до 10). Достигнали до 10 обаче, ние отново завъртаме колелото и се намираме на позиция 1. Чрез това разместване се дава по-голям акцент не толкова на черпенето, колкото на „отпускането“ на енергия към Източника, но тези две неща са неразривно свързани
  • Традиционните астрологични съответствия за малката аркана в Таро ще трябва да изхвърлите в кошчето на съзнанието си, докато работите с тази колода. Тя работи с друга система, по-скоро астрологическа, отколкото езотерична. Системата тук се основава на астрологическите декади според Новото управление (т.е в малките аркани ще намерите карти, управлявани от Уран, Нептун и Плутон). Системата е всъщност много проста: Първата тройка карти е управллявана от кардиналния знак на елемента си, втората от неподвижния, а третата – от подвижния. Всяка една карта от тройката има планетарен управител – този, който управлява съответната декада в съответния знак. Първа декада от всеки знак се управлява от неговия собствен управител, втора се управлява от управителя на знака от съответната стихия, следващ този знак, а третият се управлява от третият знак в тази стихия. Пример с 8 чаши: Тъй като принадлежи към последната тройка карти, осмицата е управлявана от подвижен знак. Тъй като е чаша, е управлявана от воден знак. Подвижен воден знак = Риби. Първата карта на Риби е 7 чаши, управителят на Риби е Нептун. Първа деката Риби, съответно 7 чаши се управлява от Нептун. След Риби започва новият цикъл и първият воден знак в него е Рак, Рак се управлява от Луна. Следователно втора декада Риби и 8 чаши се управляват от Луна. Трета декада и 9 чаши се упправлява от Плутон.
  • Дворцовите карти – Поради тясната си връзка с астрологически съответствия, астропсихологическите профили на определените знаци са абсолютно приложими тук. Кралят е кардиналният знак от стихията си, Кралицата е неподвижният, Принцът е подвижният знак, а Принцесата съответства на опеделен сезон. Разпределението на сезоните е странно, бих била благодарна, ако някой вижда логика в това, да ме светне: Жезли = Лято, Пентакли = Пролет, Мечове = Зима, Чаши = Есен. Единствената логика, която виждам е, че съответстващият на стихията сезон е този, в който рожденици са представителите на неподвижния знак на тази стихия, а все пак неподвижният знак може да се счита за най-чистото проявление на стихията си.

II.Интервю с колодата:

14364802_1214632258593889_1246241022439715887_n

 

  • Коя карта от колодата те описва най-добре? – Крал Жезли – От няколкото гледания, които направих с тази колода, мога да се съглася. Тя дава ясни, категорични, мъдри отговори, които насочват към действие. Силно стимулира въображението и творческото мислене, също, а огнените знаци не са асоциирани само с добра интуитивност, а именно и добри творчески възможности. Определено това са карти, които могат да се използват алтернативно не само за проучване на вътрешният ни свят, но и за създаване на нови Вселени – например написването на история , вдъхновена от дадена подредба – чудесно упражнение за „творческо“ писане, което може да изчисти творческият блок, в който попадаме понякога. Мисля, че описаните качества определено могат да се свържат с Краля и Овена.
  • Какъв е езикът, на който говориш? – 6 чаши – Това е една от онези карти, на които казвам „какво, за Бога“, защото наистина Херкулес и преданието за него не може да се побере особено добре в значението на 6 чаши, от каквато и перспектива да гледаме нещата. В книжката се казва, че това не е неговото традиционно проявление, а друг аспект на архетипът на героя – този, който се покланя на мистериите на предсказанията и лечебните сили, чрез които е успял да постигне подвизите си. Определящ е женският интегритет, който не зависи от световните ни постижения, а от възможността ни даа се свържем с мистериите и мъдростта на анимата. Явно имам да надграждам над тази интерпретация, защото наистина последното изречение е много вярно, тази колода говори много „чисто“ на архетипен език, направо те потапя в дълбоките води на колективното несъзнавано и позволява осъщесвяването на лесна връзка с несъзнаваното.
  • За кави въпроси си подходящо? – Кулата – Тук традиционното значение е доста запазено, така че въпроси, свързани с това как да избягаме от статуквото, да завием рязко към нови хоризонти като оставим миналото без да се замислим. Също съм по-скоро съгласна, дори начинът, по който тази колода попадна при мен напомня, естествено, в по-малък вариант на тази карта – направих нещо, което типично не правя. Тя е, може би и най-нетрадционната колода, с която досега съм работила, така че това е „Кула“ по отношение на познанията ми в Таро също.
  • За какви въпроси не си подходящо? – Тук също традиционното значение на седем пентакли няма да проработи много. На картата е изобразено съзвездието „Косите на Вероника“ и преданието, свързано с него е, че това са косите на жената на Птолемей Трети. Тя е била много красива, но най-прелестното, на което всички се възхищавали, били косите й. Когато мъжът и заминал на война за дълго време, за да е сигурна, че ще се върне, тя пожертавала косите си – отрязала ги и ги оставиила на олтара на Афродита, за да го защитава богинята по време на войната. Завърнал се мъжът й, но се натъжил като видял жена си без коса, отишъл в храма на Афродита да види косите й, но тях ги нямало. Придворният астроном го успокоил, показал му групичката слаби звездички и казал, че Афродита е поставила там косите на жена му като знак за тази жертвоготовна любов. Така че всякакви въпроси, свързани с търпение, жертвоготовност и заобиколни действия, които не са насочнени право в преследваната цел, няма да са много подходящи за тази колода.
  • Как ще ми помогне работата с теб – 10 жезли – Както казах, значението на десятката тук е по-близко до това, което влагаме в Асото по принцип – Така че работата с тези карти ще ми помогне да развия творческия си потенциал, възможностите да открия интуитивно нови алтернативи, да развия куража си. Това са качества, всяко от които е характерно за един от огнените знаци, а десетките в тази колода съответстват на трите знака едновременно от съответната стихия. Ще ми помогне да се сблъскам с предизвикателствата и страховете си и да премина през тях както правят героите в митовете. Какво ми остава, освен да търся завещаният от баща ми меч под някой камък? ;д (Препратка към Тезей).
  • Как да поддържам добре връзката си с теб – 10 меча – Като аналитично търся все нова и нова информация по темата, държа съзнанието си отворено, за да може да се променят някои гледни точки, които са закостенели и вече не ми вършат работа. Ако си направя това, ще извлека най-голяма полза от тази колода.

BACK.JPG

 

Като цяло, считам, че тази колода е много добро попълнение към тези, които притежавам и определено е нещо различно. Препоръчвам я на всеки, който се е занимавал с астрология или се интересува, добре ще служи и на онези, които познават добре гръцката митология. Задължително е да сте отворени към нещо нетрадиционно, за да работите с нея. Забележките, които мога да отправя, освен тази, че на някои карти са сложени твърде странни съзвездия и виждам как със разместване значенията биха били по-ясни, са свързани с големината и качеството на картите. Изданието е на US Games и за отпечатването на картите е използван доста ламиниран материал.Картите се усещат по-скоро като пластмасови, отколкото като хартиени. Всъщност колодата ми на Тот е направена от същия материал – Добрата страна е, че са практически вечни, този материал не се издрасква, самите цветове на картите не мръдват, дори върху тях да попадне някакво количество вода или друга течност, изобщо няма да бъде пагубно за картата, а ще се оправи с едно избързване със суха кърпичка. Лошото е, че този материал е много хлъзгав и създава определени проблеми при бъркането. Ако обичате да си гледате на леглото, а не на масата, като мен, съвсем леко движение е нужно, за да тръгнат картите от тестето на различни посоки. Този проблем с Тот е по-малък заради големината му. Също така считам, че толкова красива работа и подробни изображения заслужават изданието да е по-голямо от традиционните за картите размер (лично предпочитание имам към колкото се може по-големи карти). Допълнителен проблем са рамките, които също отнемат от големината на изображението. Тази в предната част е приемлива, защото синьото отива добре на темата на картите, но тази, която е на гърба на картата и е бяла лично аз намирам за дразнеща окото.

Оценка: 7.5/10

Advertisements

Публикувано от

Iuno

utque erat et tellus illic et pontus et aer, sic erat instabilis tellus, innabilis unda, lucis egens aer; nulli sua forma manebat, obstabatque aliis aliud, quia corpore in uno frigida pugnabant calidis, umentia siccis, mollia cum duris, sine pondere, habentia pondus.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s