Гледане с книги / цитати

Гледането с цитати е  древно и силно разпространено. Освен прецизността си, голямо удобство на тази техника е нейната достъпност – Всеки един (почти) по всяко време може да я прилага. За нея не е необходимо някакво допълнително обучение, каквото предполага астрологията, тарото, руните и т.н, а само (очевидно) възможността да можете да четете и да имате някакви базисни познания за интепретацията на текст, които вярвам, са общочовешки, но дори и да не бяха, са развивани в училище.

Първоначално, за гледането с цитати е била нужна свещена книга като Библия, Коран и др. Вярвало се е, че посоченият с пръст цитат на случайна страница съдържа в себе си отговора на въпроса, който сме задали.

Разпространено още преди християнизацията на Европа, било гледането с древноримската поема „Енеида“ на Вергилий (Sortes Vergilianae). Още от Античността се е смятало, че той е имал пророчески способности и до нас достигат исторически сведения, че бъдещето на познати ни знаменити личности наистина е било предсказано чрез цитат от неговата поема. Такива са императорите Адриан, Гордиан Втори, Александър Север, Клавдий Втори и други. С цел гадание са използвани и древногръцките „Илиада“ и „Одисея“ на Омир (Sortes Homericae),  и, естествено, Библията (Sortes Sanctorum).

Процесът на гледане е прост.
1. Започнете с избора си на книга. Препоръчително е тя да е на книжен носител за по-голямо удобство (макар че съм използвала електронни и също работи). Коя книга ще отговори на въпроса ви може да оставите на случайността или сами да я изберете.
2. Поставете книгата в скута си или на твърда повърхност, където може да „легне“ като я отворите.
3. Затворете си очите, отворете на произволна страница и посочете с пръст произволно място на тази страница.
4. Отворете очи и прочетете изречението, към което принадлежи думата, която сте посочили.
5. Интерпретирайте

Методът има вариации. Например, било е разпространено вярването, че ако търсите отговора си в библиотека и тогава падне някоя книга, би трябвало да използвате нея за целите си. Падането на книга, която се отваря на случайна страница и някой прочита от нея изречение е мотив, който съм срещала като символ на нещо съдбовно и по филмите.

Друга вариация касае вече твърде използваните книги, особено в случай, че някои страници са по-прегънати от други, поради което е по-вероятно да обгръщате само на тях. За да се избегне това, може да използвате зар или някакъв друг метод, чрез който да определите от коя страница ще теглите цитат.

Жанрът на книгите наистина няма такова значение, стига да имате разбиране за написаното, както и въображение как ще го тълкувате. Естествено, художествената литература предполага повече възможности в тази насока. Най-добри резултати лично аз получавам с по-стари книги, които са устоели на капризите и изпитанията на времето. Както всяка колода Таро/Оракул си има дух и предизвиква специфични асоциации, така е и при книгите, което означава,  че за различните случаи ще са подходящи различни заглавия.

Моят опит показва, че гледането с цитати успешно може да се прилага в комбинация с други методи и средства за гадание – Таро, оракулски карти и т.н. Понякога, когато посоката на гледането не ми е особено ясна или виждам твърде много алтернативи, които може да се приемат за вярна интерпретация на картите които са излезли, тегля един цитат като изяснение.

След тези кратки насоки, единственото, което ни остава е да грабнем книга и … да изпробваме наученото до тук. 😉

old-book-85050

Реклами

Публикувано от

Iuno

utque erat et tellus illic et pontus et aer, sic erat instabilis tellus, innabilis unda, lucis egens aer; nulli sua forma manebat, obstabatque aliis aliud, quia corpore in uno frigida pugnabant calidis, umentia siccis, mollia cum duris, sine pondere, habentia pondus.

9 коментара към “Гледане с книги / цитати”

 1. Считам, че бъдещето е вътре в нас и просто навсякъде търсим ключове за отключването му. И таза техника не е лоша за опознаване на хората – накарай някого да прочете нещо на глас пред тебе и гледай лицето му. Лицето му казва всичко. 🙂

  Харесвам

   1. Това е трудното. Да си отворим очите и ушите(трето око, трето ухо) и да видим и чуем нещата. Ала хора сме и не е лесно за нас да се усещаме нещо извън базовите нужди. 🙂 Бтв, готин блог.

    Liked by 1 person

   2. Като всичко останало, и интуицията се тренира с … практика. Нещо много простичко, а хората очакват да е сложно.
    И благодаря – радвам се, че блогът се чете и харесва 🙂

    Liked by 1 person

  1. И това е много вярно, но с времето се убедих, че примерно те макар да очакват, знаят че няма да изкарат пари бързо и лесно или вероятността е малка, но за сметка на това що се отнася до духовното развитие имат точно тези нагласи, хахахаха, поне повечето. Там е странната работа.

   Харесвам

   1. Точно заради това позволих си да кажа, че сме примитивни същества. Чел съм и психология, и неврология, и стари истории(подобни на тези в свещените книги). С малко труд човек може да „отвори“ трето око, с което да вижда и другата страна на случващото се около него.

    Харесвам

   2. Масата хора винаги е на това ниво, малко са по-отворените към промяната. Защо е така е доста пространен въпрос, но има много отговори в „Завръщането на свещеното познание Катара“ на Александър Миланов, ако не си я чел книжката, препоръчвам ти я. 😉

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s