За какво можем да използваме Таро, освен за предсказване на бъдещето?

Вера от „78 истории” е започнала една просветителска кампания за същността на картите Таро и за какво могат да бъдат използвани, която аз искрено приветствам. Впечатлението ми относно общата култура на хората какво всъщност представлява Таро като система не е особено добро. Масово хората не разбират смисъла от употребата им. Това, от една страна, води до „обезценяването” им – когато в ръцете на гадателя, където  вместо те да са инструмент, който да спомогне на човека да е творец на живота си, те се превръщат в поробител, който трябва да каже „какво трябва да се прави” и „какво е написано на камък”. Води и до подценяването им в очите на скептиците (в астрологическите среди има такива), които мислят, че приложението им има място само там, където се подвизават псевдо-врачки и вярата в тях може да се породи само в наивен ум.

  1. Като колекционерска ценност:

183dd2f0d332946b838e628141bc8774Да,  Таро не е само окултен/езотеричен инструмент, който притежават само хора, които се занимават под някаква форма с личностно развитие чрез нетрадиционните науки. Всяка колода е малка галерия, която отразява майсторството и мирогледа на създателя си и тя може и заслужава да бъде разгледана и в този контекст. Изкуството е универсален език, чрез който можем да надникнем в душата на някого или в своята собствена или просто да изпитаме естестическа наслада от това съприкосновение. Това не е нещо странно или нетрадиционно, напротив, има много хора, които колекционират карти, но не могат да гледат на тях и никога не са се интересували как става това. Тогава картите провокират съзнанието на гледащия ги точно както изкуството ни провокира – без да имаме някакви особени практики и да водим дневници по тях.

  1. Като разрешение за налегналия ви творчески блокажcreativity:                                                     Ако сте човек, който обича да твори, независимо дали произведенията ви са достъпни за широка аудитория или не, твърде вероятно да ви се е случвало да попаднете в творчески блокаж – положение, в което изпитвате необходимостта да напишете нещо, чувствате нуждата да изразите себе си, но не можете, защото в съзнанието ви нито идва правилната тема, нито правилните думи. Твърде вероятно понякога да изпаднете и в някакво чувство на „творческа апатия” (както аз го наричам) където всичко ви се струва твърде безразлично, за да си струва да го отбележите по някакъв начин. Тогава на помощ идват картите – изтеглете няколко и ги оставете да ви изберат тема. Естествено, по-скоро вярно е да каже, че така сте позволили на висшата си същност да ви избере точно правилната тема и твърде вероятно да достигнете до онзи болезнен въпрос, който е бил първоначалната причина да се появи неприятният ви творчески блокаж. С помощта на карти не само може да откриете подходяща тема, на която да пишете – може да създадете цели светове, романи и истории. Долу прилагам една подредба, която може да помогне в това начинание:

tvorchestvo-podredba

   1. Главен герой (може да изберете тази карта или да изтеглите произволна от Дворцовите аркани);
   2. Предизвикателство пред главния герой;
   3. Възможност за главния герой;
   4. Обстоятелствата, в които се развива историята;
   5. Наградата;
   6. Бъдещето, което го очаква.

  1. Като по-развлекателна алтернатива за разширяване на общата култура в сферата на митологията, психологията, изкуството общото разбиране за света:

%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d1%84%d0%b8Това всъщност е практическото извинение, което намерих за пред себе си за да инвестирам крупната сума от 20 лв. в първата си колода. Беше преди 10 години, тогава наистина това беше по-сериозна сума от една страна, а от друга стоеше факта, че аз все още нямах собствени доходи, което я правеше още по-сериозна. Всяка колода Таро идва със своя набор от символи, които са взаимствани от различни митологии/култури и за да разберем какво означават те, редно е да бъдат разгледани в контекста на съответното предание и съответните културни нагласи. Именно заради това добрият Таро гадател е този с богата обща култура и човекът с богата обща култура може да стане добър Таро гадател, стига да пожелае.  Когато закупите дадена колода, едва ли ви минава през ум всичко, което е възможно да е „вградено” в нея като символика и от къде произлиза то, а получавате 78 изображения, които може да разгледате като 78 теми, за които трябва да почетете повече, за да разберете. Дори колодата ви да идва с обемна книга, тя пак не е изчерпателна и може да се превърне просто в основа, навигатор, който да ви ориентира накъде да продължите с четенето по-нататък. С мен лично се случи така в началото на заниманията ми – първата ми колода – „Таро на Търсещия” идваше с доста добра книга, в която освен символите в изображенията, бяха разгледани Руни, И-дзин хескаграми, скъпоценни камъни, Каббала, астрология и какво ли още не. В последстивие аз определих кои от всички теми са ми интересни и продължих да чета по тях и сега имам завидни познания, има и други, по които все още почти нищо не знам, но именно благодарение на тази книга имах „висок старт” в езотериката и от самото начало знаех кое какво е.

Трябва да призная, че по тази точка „специализираните” колоди ще са много по-полезни и развиващи, отколкто някоя, която следва стандартния символизъм на Уейт. Под „специализирани” имам предвид колоди, които са посветени изключително и само на гръцка митология, или келстска или следват някаква друга специализирана тематика. Виждала съм дори колоди, вдъхновени от определени исторически периоди или личности. Естествено, когато символизмът тръгне само в една насока, а не черпи вдъхновение от десет различни места, то това развива знанията ви в тази насока. Дори ако си мислите, че имате много познания по темата, уникалната перспектива, която дава авторът на колодата може да си струва да се прочете и да ви наведе на един по-различен, разчупен и разширен начин на мислене. Работата с нея тренира умението ви да се опитвате да гледате и от чужда перспектива.

  1. Като магически инструмент. high-priestess-book-of-thoth

Таро не е само предсказателен инструмент, а и магически. С него не само може да видите текущите енергии, но и да насочите определен вид енергия в желана посока. Естествено, за да се получи това, трябва доста добре да познавате символизма и комбинациите, за да знаете в какво влагате намерението си. Дебело подчертавам, че ако не знаете какво правите (а ако за първи път чувате това, което казвам, то със сигурност не знаете), по-добре не предприемайте нищо в тази насока, което вместо да поправите, може повече да объркате.  Макар да не работя с този аспект на картите, не отричам, че той е в изконната им природа – толкова колкото, ако не и повече, от самия акт на гадание с тях. Също така, в ритуалната си практика редица неопаганисти (главно, но не и само) поставят на своя олтар определени карти, с които работят именно за да привлекат дадена вибрация или да я отработят по-лесно. Те дори могат да използват като ритуално изображение на бог/богиня определени карти от колодата в зависимост от това каква е тя.

  1. Средство за работа с активното въображение

Напоследък това е любимият ми начин, по който използвам картите. Ето какво казва Карл Юнг за него:

Активното въображение … е метод, който се използва спонтанно поради самата си природа или който може да бъде усвоен … Като правило се осъществява, когато анализът е групирал противоположностите толкова здраво, че единството или синтезът на личността се превръща в императивна необходимост. Подобна ситуация е задължително да възникне, когато анализът на психическото съдържание, на отношението на пациента и в частност на неговите сънища, е докарало от несъзнаваното до ума толкова настойчиво компенсиращи или допълващи образи, че конфликтът между съзнаващата и несъзнаващата личност става открит и драматичен …. По своята същност разрешаването на противоположностите винаги представлява енергиен процес: действа символично в най-истиския смисъл на думата, правейки нещо, което изразява и двете страни (на конфликта съзнавано-несъзнавано) точно както един водопад видимо свързва горната и долната страна. Следователно водопадът сам по себе си е ирационалното трето нещо. При един открит и нерешен конфликт се появяват сънища и фантазии, които, подобно на водопада, илюстрират напрежението и природата на противоположностите и по този начин подготвят синтеза.

tabula-mundi-universe-for-web-largerТова, което правя е да застана на удобно и тихо място за определено време. Слагам картата пред себе си и я доксовам с пръстите си, защото съм установила, че има ли физически контакт с нея, по-лесно се свързвам с вибрациите, които представлява. Оставям в главата ми да се ширят всякакви фантазии. Много важно в тази техника е наистина да се постараете да хванете първата мисъл, която преминава през главата ви и да сте неосъждащи спрямо нея. Често по навик ние се опитваме да създадем мисловна конструкция според очакванията ни. Тогава няма да има резултат от това, което правим. Това, което установих в хода на работата си с този метод е, че абсолютно непредубедените ми фантазии, които по никакъв начин аз не водя към значението на картата или спрямо очакванията ми, всъщност отговарят много силно на значението й, но по време на упражнението аз не мисля за това, осъзнавам го чак в хода на записване на мислите си след тази „медитация с карта”. Ползата от това упражнение е голяма, защото то едновременно е трениране на ума в дисциплинираност, подобно на всяка медитация, второ – то изгражда силно индивидуално усещане за значението на картата, за която сте преминали въпросната медитация. Вие вече имате форма на лично преживяване, срещнали сте се с представения архетип и този ценен опит не може да се замести с никакъв брой прочетени книги. Той е по-различен от опита, който трупаме в хода на месеците/годините, през които гледаме с карти, защото е много по-„концентриран” и често е резултат от силно емоционално преживяване. Третото и най-важно, обаче е, че преминавайки през указаните препятствия, които са в главата ви,  вие правите решение да започнете „синтеза” в живота си спрямо конкретния архетип, което преживяване често е свързано с разрешаване на несъзнателни конфликти и от там, отпадане на различни коплекси, мании или физически пречки в живота ни – тоест това упражнение, макар и по-различен от традиционния начин, инкорпорира работа със Сянката.

Държа също така да подчертая, че тези медитации съм правила само с някои карти от Тарото на Тот. Преди години бях пробвала с други колоди, но определено резултатът не беше толкова впечатляващ. Силно препоръчвам това упражнение да се прави с класическа, утвърена колода, която е направена от окултисти, които наистина са разбирали какви символи са сложили. За мен тези колоди са: Тот, Ритуалното Таро на Златната Зора и Уейт. Все пак не се чувствайте обезкуражени да пробвате с каквато и да е било колода, ако имате силна връзка с нея и усещате енергетиката й като наистина мощна. Ще се радвам да чуя постигнатите ви резултати, независимо каква колода използвате.

Advertisements

Публикувано от

Iuno

utque erat et tellus illic et pontus et aer, sic erat instabilis tellus, innabilis unda, lucis egens aer; nulli sua forma manebat, obstabatque aliis aliud, quia corpore in uno frigida pugnabant calidis, umentia siccis, mollia cum duris, sine pondere, habentia pondus.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s