Psychic Tarot for the Heart – Отвори сърцето си, за да намериш отговорите.

Ако има елемент от т.нар Ню Ейдж движение, към който имам най-силни резерви, това определено е склонността към безкритично, откъснато от каквито и да е било правила на реалността, „позитивно“ (по-скоро имагинерно) мислене, което безжалостно изяжда, заедно с мозъчните клетки, възможността да погледнем света без розовите си очила. До толкова болестта на това социално явление се е разпространила, че води до тенденциозно изключване на определени детайли от действителността, които не съответстват на нечии убеждения.
Именно заради това се почувствах доста неловко, когато осъзнах, че заглеждам твърде често в Интернет една колода, която на пръв поглед материализираше най-големия ми екзистенциален кошмар. Издателят „Hay House“ разполагаше с голям арсенал от заглавия за „светлината, ангелите, третото око, аурата“ и наръчници, които, едва ли не, могат да ни научат да виждаме еднорози, или накратко – всички онези теми, в които относителният процент на шарлатани скача с доста опасни размери.
Какво отличаваше тази колода от всички нефункционални, напудрени, розови, нереалистични и повърхностни нейни „събратими“, освен красивите изображения?
Авторът я определя като инстурмент, който да помогне на сърцето да се отвори и да даде възможност на притежателя си да се излекува от натрупаната болка. Повечето хора (неразбираемо за мен) решават, че колодата е подходяща само за любовни връзки, но истината е, че тя е подходяща за връзките, които изгаждаме изобщо и, както авторът John Holland правилно отбелязва, най-важната сред тях – тази със себе си. Това достатъчно привлече вниманието ми, тъй като имам „история“ с продължителни проблеми със затворена сърцева чакра. Макар през последните две години да имам значително подобрение, полгам съзнателно усилие за още по-добра интеграция на тези енергии.
Трябва да си отговорим и на въпроса какво всъщност е тази колода? Каква система следва? Таро ли е или оракул? Заглавието няма да помогне особено много, тъй като макар името да е: „Таро за сърцето“, точно под него е направено уточнението, че това е оракул.
Системата със сигурност е странна, но и в нея тя има „посестрима“, а именно предшестващата я Psychic Tarot от същия автор. Значенията са базирани на Таро и до голяма степен ги следват, но приемат по-скоро съветнически  тон,  като и двата дека имат големи и малки аркани. Това, което ги отличава, обаче е, че тук НЯМА дворцови карти, но за сметка на това са добавени седем непознати на Таро „аркана“ – картите на седемте чакри. Това поставя и двете колоди на автора в малко по-изгодна позиция в прогностиката на чакри чрез карти.
За някои промените не са достатъчни, за да откъснат тази система от близкото й сродство с Таро. Лично аз, поглеждайки назад към практиката си с, гледам на тях по-скоро като на оракул.

Каквато и да е системата, накрая опираме до един съществен въпрос – а именно къде и как може да се използва и каква енергия имат картите? Това е клода със силен, ясен и едновременно нежен глас.  Тя е интуивна и макар книжката към нея да не е лоша, едва ли ще намерите нещо оригинално или непознато досега за Вас. В нея са включени обяснения за системата, която следват картите, която, сигурна съм, ще е много ясна за всички, които имат някакъв опит с Таро. Включени са няколко до болка познати подредби – с една карта, няколко вариации на подредбите с три карти и една с 12. Описанията на значенията на заемат средно около страничка, ако не вземаме предвид малкото черно-бяло изображение, което е включено за всяка карта.

Нека да преминем към „интервюто“, за да придобиете по-добра представа : 

IMG_4845

1. Коя карта от колодата те описва най-добре? – Сакрална чакра  Долавям лек привкус на ирония предвид факта, че цялата колода трябва да е предвидена за работа със енергийният център на Сърцевата чакра и дори изображението на гърба би спомогнало за отварянето й. Но защо се получава така? Първо, макар всички чакри да са взаимосвързани и да работят оптимално, когато са отворени, някои имат по-близка връзка с други. Сърцевата и Сакралната чакра за мен са такива центрове, тъй като и двете отговарят за емоциите ни. В Сакралната чакра се запознаваме с по-първичните ни такива, докато Сърцевата отговаря за проявлението на любовта. Уви, без стабилността на втора чакра, не можем да достигнем и да работим адекватно с четвърта. Към момента самата аз фокусирам усилията си над вторият енергиен център и не се учудвам, че картите показват това. Те „изпълняват“ лечителската функция, характерна за Сърцевата чакра, но към момента „поправят“ втори център. Истината е, че колодата е подходяща и за двата, но както ще видите в следващите позици, надали би била толкова добра за Базисна, Слънчев сплит, Трето око и Коронарна чакра.

2. Какъв е езикът, на който говориш? – Тъга и Изолация – Таро еквивалентът са трите меча и подобно на тяхното значение, и тук става въпрос за конфонтацията със силната болка, с която се сблъскваме и завръта животът ни изведнъж. Отново акцентът е върху борбата с тези чувства и нуждата да се справим с тях. Тази колода идентифицира въпросните модели и насочва към градивни решения, чрез които да се избавим от тях.

3. За какви въпроси си подходящ? – Чувство на самота–  Еквивалент на пет пентакли в Таро. Най-подходящи са въпроси, в онези сфери, в които се чувстваме „извънземни“, където мислим, че сме отделни от другите и нямаме нищо общо с тях, въпроси за онези тъмни места, където  си мислим, че никога не може да достигне светлина. Но гледайки изображението, то ми напомня, че дори в най-тежките времена, винаги запазваме светлината си (фенерът, който момичето носи) и винаги някъде там има подкрепа, която можем да получим, ако се осмелим да я потърсим (къщата със светещият прозорец, която е видима и е нужно да намерим само път към нея).

4. За какви въпроси не си подходящ? – Вярвай и успей – Еквивалентът на шест жезли в Таро. Макар да има „лечителски заряд“, това не е колодата, която вдъхва ентусиазъм, вади ни от комфортната зона, нито пък ни подканя да продължим напред. Твърде е вероятно, ако следваме само нейните съвети, да си останем точно там, където сме били, пък макар и с по-високо осъзнаване и приемане на ситуацията и на самите себе си.

5. Как ще ми помогне работата с теб? – Сподели любовта – Еквивалент на три чаши в Таро. Ще постигна по-голяма емоционална отвореност към другите и ще съм по-открита в отношенията си с тях. Радвам се, че тази карта излезе на тази позиция (и подозирах, че ако не тя, то някоя с подобно значение ще се появи), защото това беше един от основните ми мотиви да желая да купя и да работя с тази колода. Означава, че преценката ми е била правилна.

6. Как да поддържам връзката си с теб? – Отдаденост в усилието – Еквивалентът в Таро е осем пентакли. За да постигна желаните резултати, ще трябва да полагам систематични усилия и да се вглеждам в детайлите. Нещо, в което съм се убедила в двата месеца, в които работя с тази колода. Характерно е също така, че за да е ползотворна работата, не изисква от мен само мислене, осъзнаване, водене на дневници, а правенето на чисто практически неща във външният свят. Картата идеално описва този аспект.

По отношение на материалите и качеството на изработка:

Самите карти са по-големи от стандартния Таро размер като разликата в дължината е малка, но в ширната – съществена. Гланцирани са и  са направени от прекалено твърд (по моя вкус) картон – и двата фактора затрудняват разбъркването. Колодата дойде със сериозни фабрични дефекти – неугледно изглеждащи ръбове, а доста голям брой от картите имат неправилно центрирани изображения и гръб. Проблемът може да бъде видян дори на снимката с „интервюто“ – при осемте пентакли. Наложи се да се пиша до Book Depository, от където бях ги поръчала, от където ми доставиха втора колода – вече без фабрични дефекти. Първоначално мислех да я запазя за себе си, но като дойде, реших да я подаря (в духа на работата със сърцева чакра), а и тъй като самите фабрични дефекти по първата, макар доста видими, не ме дразнят особено много.
Докато чаках втората, търсих информация и опит от други хора, които също са си поръчвали колодата. Оказа се, че в първоначален вариант ДОРИ е трябвало да има златни краища, но заради множеството проблеми при изработката, са прекратили поставянето им за следващите издания. При поръчка имайте предвид, че е възможно да получите дефектна, но дори това да се случи, не се притеснявайте, ще ви доставят втора безплатно. Въпросът е да се въоражите с търпение.

Книжката е в стандартният, добре познат вид, който върви към повечето оракули. От по-дебелите е – общо наброява 175 страници и е голяма колкото самите карти.

Иначе идват в прекрасна твърда картонена кутийка, която (много важно за мен) пасва идеално на картите без да оставя свободно пространство встрани. Подобно на почти всички оракули, които имат такава опаковка, може да разчитате, че ще издържи дълго и да съхранявате картите си там.

IMG_4853

Реклами

Публикувано от

Iuno

utque erat et tellus illic et pontus et aer, sic erat instabilis tellus, innabilis unda, lucis egens aer; nulli sua forma manebat, obstabatque aliis aliud, quia corpore in uno frigida pugnabant calidis, umentia siccis, mollia cum duris, sine pondere, habentia pondus.

2 коментара към “Psychic Tarot for the Heart – Отвори сърцето си, за да намериш отговорите.”

  1. И аз я заглеждах тази колода доста време. Доколкото си спомням, не само дворцовите карти отсъстват, но и десетките ги няма също. Това, което ме разубеди от нея, е, че на практика това е обикновена таро колода, но с ключови думи, вместо имената на картите. Тоест 3 мечове е прекръстена на „тъга и изолация“, 5 пентакли е „чувство на самота“ и т.н., което ще рече, че човек може да си ползва обикновеното Райдър-Уейт-Смит таро и ако му се прииска оракул, да ползва заглавията на тази колода. Не че е лоша, просто в един момент започнах да се чудя има ли смисъл от толкова различни колоди или всичките вършат една и съща работа…

    Харесвам

    1. Здрасти, Вера. Да, вярно е, десятките също отсъстват и общо броят на карти е 65. Дали има смисъл или не, вече зависи от това какъв тип гадател си. За мен лично изображенията са водещи, за да работи интуицията ми по оптимален начин. Бих могла да се справя и като си припомням в главата значенията и интуитивно избирам най-съотносимите според мен, но тогава не съм толкова категорична в преценката си. Именно заради това колкото обикновена, толкова и необикновена е колодата 😀 В смисъл че е една различна перспектива над познати Таро архетипи. Ключовите думи мен не ме притесняват, тъй като са доста общи и могат да се проявят по различен начин – те са просто категории. Лично аз откакто имам тази колода, сутрин най-често тегля именно от нея и съм много доволна от резултата, защото директно имам съвет и/или послание и спазвайки го, се чувствам много добре. Посланията са простички описания какво да направиш днес и понеже не е някакво сложно, заляваш се направо с действието. Естествено, можеш да направиш това и с Уейт или която и да е било друга колода, но лично при мен започват твърде много абстракции за различни значения в главата и си започвам деня (по)бъркващо. Може би именно заради това напоследък повече заглеждам оракули и оракулоподобни колоди и не толкова Таро. Таро изисква време да седнеш, да помислиш, да анализираш, да „дъвчеш“ отговора поне още няколко дни. Тази колода е за по-инстантни решения. Та зависи какво търсиш наситина. Аз лично не бих могла да сложа еквивалент между Уейт и нея. В интерес на истината, по-близка е до Ошо, отколкото до Уейт в това че предлага някакво малко по-различно(да, на пръв поглед розово-оптимистично) решение на различни проблеми. Но хубавото е, че е някак „отгоре“ и по-лесно е човек да види обективната нужда за промяна, хармония и израстване, а не толкова да се фокусира върху субективните си гледни точки, базирани на минали (и не винаги относими) събития.

      Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s